Pohánkové karbonátky

  • 4
    porcia
  • 60
    minút
  • ľahké
  • 1100 kJ / porcia

Karbonátky máme radi snáď všetci. Skúste si ale na obed alebo večeru urobiť trošku ľahšiu a zdravšiu verziu a namiesto mäsa použiť pohánku. Pohánka je tradičná bezlepková plodina, ktorá telu dodáva dôležitý vitamín P (rutín), ktorý nám chráni cievy, a zároveň je zdrojom vlákniny.

  • 200 g pohánky
  • 2 ks slepačích vajec
  • 80 g cibule
  • 40 g celozrnnej špaldovej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • štipka majoránky
  • štipka soli

Pohánku prepláchneme v sitku pod tečúcou studenou vodou, nasypeme do hrnca a privedieme k varu (dva diely vody na jeden diel pohánky). Hneď potom, čo vzíde var, odstavíme hrniec zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dôjsť.

Cibuľu nakrájame na jemné kocky a zmiešame ju s pohánkou a vajcom. Zmes dochutíme prelisovanými strúčikmi cesnaku, soľou a majoránkou.

Všetko poriadne premiešame a zo vzniknutej hmoty tvoríme placky, ktoré obalíme v múke a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Placky pečieme v rúre na 200 stupňov cca 20 minút a podávame napríklad s ľahkým šalátom.

  • 4 porcie, doba prípravy do 60 minút, 4400 kJ / 1047 kcal
  • 1100 kJ na 1 porciu
  • Tuky: 4 g
  • Sacharidy: 46 g
  • Bielkoviny: 10 g
  • Vláknina: 7,5 g
  • Vhodné pre celú rodinu a športovcov, zdroj vlákniny a bielkovín

TIP 1: Do zmesi môžeme pridať aj čerstvé bylinky, napríklad nasekanú petržlenovú vňať.
TIP 2: Namiesto špaldovej múky môžeme použiť pohánkovú múku a získame tak úplne bezlepkový pokrm.

Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
 
Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
 
Svět zdraví recept Pohankové karbanátky
  • 200 g pohánky
  • 2 ks slepačích vajec
  • 80 g cibule
  • 40 g celozrnnej špaldovej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • štipka majoránky
  • štipka soli

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

462 579
kg schudli klienti
93
pobočiek
214
špecialistov