Zeleninové placky a zemiakovo-zelerová kaša

  • 2
    porcia
  • 30
    minút
  • ľahké
  • 1677 kJ / porcia

Jeden recept na vegetariánsku večeru s mnohými možnými variáciami. Môžeme vyskúšať rôzne obmeny placiek, ale aj vyskúšať ďalšie kombinácie kaše. Namiesto zelera primiešame k zemiakom napríklad petržlen, tekvicu alebo brokolicu.

  • 250 g zeleniny (cuketa, karfiol, brokolica alebo mrazená zeleninová zmes s hráškom)
  • 100 g tofu natural
  • 110 g slepačích vajec (2 ks veľkosti M)
  • 40 g múky (4 PL) (pohánková, špaldová celozrnná alebo ryžová)
  • 25 g cibule (šalotka, žltá cibuľa alebo jarná cibuľka)
  • 1 g majoránky (½ ČL)
  • 10 ml tuku (1 PL) (repkový, kokosový alebo olivový olej alebo prepustené maslo)
  • 60 g zemiakov (1 menší kus)
  • 250 g zeleru (½ buľvy)
  • 5 g masla (1 ČL)
  • 100 ml mlieka (polotučné kravské, ovsené alebo sójové)
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate (hrsť)
  • soľ
  • korenie

Na platňu dáme vo väčšom hrnci variť vodou. Zemiaky so zelerom očistíme a nakrájame na kocky, ktoré potom vložíme do vriacej osolenej vody a necháme variť cca 15 minút do zmäknutia.

Zeleninu na placky si musíme upraviť na malé kúsky. Cuketu nastrúhame najemno, inú zeleninu rozmixujeme v mixéri. Zeleninu zľahka osolíme a necháme chvíľku odležať.

Medzitým nahrubo nastrúhame aj tofu a cibuľku nakrájame na kocky. V mise rozšľaháme vidličkou vajcia s trochou soli, korenia a majoránom. Potom k vaječnej zmesi pridáme múku a dobre prešľaháme.

Zo zeleniny vytlačíme prebytočnú tekutinu a spolu s tofu a šalotkou tiež pridáme k vaječnej zmesi. Všetko dobre premiešame, aby sa všetko spojilo do cestíčka. V prípade, že je cesto príliš husté, prilejeme trochu vody. Ak sa zdá byť príliš riedke, tak pridáme trochu múky.

Z cesta potom tvoríme placky a opekáme na rozohriatom tuku na panvici približne 2 minúty z každej strany.

Uvarené zemiaky so zelerom zlejeme, pridáme mlieko a maslo, vrátime na platňu a necháme ešte chvíľku zahriať. Potom zmes nahrubo roztlačíme a vyšľaháme robotom alebo metličkou na kašu.

Na tanieri ozdobíme kašu nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s plackami.

  • 2 porcie, doba prípravy 30 minút, 799 kcal / 3354 kJ, 399 kcal / 1677 kJ na 1 porciu
  • Bielkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 40 g
  • Tuky: 18 g
  • Vláknina: 7 g
  • Vhodné pre vegetariánov, deti a športovcov, zdroj bielkovín, bez lepku

TIP: Môžeme vyskúšať rôzne obmeny placiek, ale aj vyskúšať ďalšie kombinácie kaše. Namiesto zelera primiešame k zemiakom napríklad petržlen, tekvicu alebo brokolicu.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.

 

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

Svět zdraví recepty Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

  • 250 g zeleniny (cuketa, karfiol, brokolica alebo mrazená zeleninová zmes s hráškom)
  • 100 g tofu natural
  • 110 g slepačích vajec (2 ks veľkosti M)
  • 40 g múky (4 PL) (pohánková, špaldová celozrnná alebo ryžová)
  • 25 g cibule (šalotka, žltá cibuľa alebo jarná cibuľka)
  • 1 g majoránky (½ ČL)
  • 10 ml tuku (1 PL) (repkový, kokosový alebo olivový olej alebo prepustené maslo)
  • 60 g zemiakov (1 menší kus)
  • 250 g zeleru (½ buľvy)
  • 5 g masla (1 ČL)
  • 100 ml mlieka (polotučné kravské, ovsené alebo sójové)
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate (hrsť)
  • soľ
  • korenie

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

523 375
kg schudli klienti
93
pobočiek
198
špecialistov