Tekvicové curry s quinoou

  • 2
    porcia
  • 40
    minút
  • stredne ťažké
  • 1905 kJ / porcia

Quinoa je bezlepková obilnina, ktorú kúpite vo viacerých variantoch. Jej hlavnou prednosťou je vyšší obsah bielkovín v porovnaní s obdobnými potravinami a tiež veľmi dobrá schopnosť zasýtiť. Pridajte ju k tekvicovému curry a máte lahodný bezmäsitý obed.

  • 500 g tekvice hokaido (1 malý ks)
  • 400 g strukovín v konzerve (1 plechovka) (cícer, biela fazuľa alebo šošovica)
  • 10 ml tuku (1 PL) (repkový olej, olivový olej alebo prepustené maslo - ghí)
  • 5 g chilli papričky (1 ks)
  • 30 g cibule (žltá cibuľa, šalotka alebo jarná cibuľka)
  • 5 g cesnaku (1 strúčik)
  • 2 g kurkumy (1 ČL)
  • korenie (možno nakombinovať podľa chuti) (1 g mletej papriky - ½ ČL, 1 g škorice - ½ ČL, štipka mletej rasce, 1 bobkový list)
  • soľ
  • korenie
  • 100 g quinoa

Strukoviny prepláchneme vodou a necháme odkvapkať.

Tekvicu umyjeme, rozkrojíme napoly, zbavíme vnútra so semenami a nakrájame na kocky o hrane zhruba 1,5 cm. Tekvica hokaido sa nemusí lúpať.

V hrnci rozpálime tuk a necháme na ňom 1 minútu rozvoňať koreniny okrem kurkumy a papriky.

Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, plochou noža prepučený cesnak, kurkumu a zľahka osolíme.

Občas premiešame a po zosklovatení cibule vyberieme cesnak a pridáme tekvicu, poprípade mletú papriku a chilli papričku. Ľahko podlejeme vodou, aby bola tekvica z polovice ponorená, priklopíme pokrievkou a necháme 10 minút dusiť.

Quinou uvaríme podľa návodu na obale.

K tekvici pridáme strukovinu a necháme dusiť ďalších 5 minút. Curry po dovarení necháme 10 minút vychladnúť a potom ho zhruba z jednej tretiny rozmixujeme tyčovým mixérom. Takto sa vytvorí omáčka, ktorú podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Curry podávame s uvarenou quinoou.

  • 2 porcie, doba prípravy 40 minút, 908 kcal / 3814 kJ, 454 kcal / 1905 kJ na 1 porciu
  • Bielkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 63 g
  • Tuky: 14 g
  • Vláknina 14 g
  • Vhodné pre vegetariánov, zdroj bielkovín a vlákniny, bez lepku

Poznámka 1: Quinoa je bezlepková obilnina známa ako mrlík čílsky. Kúpite ju vo viacerých variantoch. Okrem klasickej bielej napríklad aj čiernu alebo červenú. Jej hlavnou prednosťou je vyšší obsah bielkovín v porovnaní s obdobnými potravinami a tiež veľmi dobrá schopnosť zasýtiť.

Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

Svět zdraví recepty Dýňové curry s quinoou

 
  • 500 g tekvice hokaido (1 malý ks)
  • 400 g strukovín v konzerve (1 plechovka) (cícer, biela fazuľa alebo šošovica)
  • 10 ml tuku (1 PL) (repkový olej, olivový olej alebo prepustené maslo - ghí)
  • 5 g chilli papričky (1 ks)
  • 30 g cibule (žltá cibuľa, šalotka alebo jarná cibuľka)
  • 5 g cesnaku (1 strúčik)
  • 2 g kurkumy (1 ČL)
  • korenie (možno nakombinovať podľa chuti) (1 g mletej papriky - ½ ČL, 1 g škorice - ½ ČL, štipka mletej rasce, 1 bobkový list)
  • soľ
  • korenie
  • 100 g quinoa

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

523 375
kg schudli klienti
93
pobočiek
198
špecialistov