Napsali o nás

Majiteľka pobočky Kristýna Báčová, DiS. ako hosť v programe Sama doma na ČT1

 

 

 

 

 

 

Jitka Maršíková radí, ako na chudnutie


So začínajúcou jarou sa všetci snažíme dať tak trochu do formy a zatočiť so zásobami tuku, ktoré sme cez zimu nabrali. Najrôznejších zázračných spôsobov, preparátov a tabletiek na chudnutie človek nájde desiatky. Ako sa chudne, získava stratená kondícia a nová energia vo Svete zdravia sme sa spýtali Jitky Maršíkovej, ktorá túto pobočku prevádzkuje.

Svieži vietor v Karlových Varoch

A presne takto sa uviedla nová kolegyňa z Karlových Varov Monika Patúcová.

Jedným z jej prvých krokov bol PR článok a inzercia v najčítanejšom Karlovarskom denníku.

 

Magazín E15 - obchod so zdravým rýchlo rastie

  • Do biznisu so zdravým životným štýlom ostro vtrhla spoločnosť SUNKINS, ktorá vyrába nutričné doplňky pre lepšiu kondíciu a úpravu váhy. Za minulý rok dosiahla už šesťdesiatmiliónového obratu, pritom v roku 2007, kedy vznikla, utŕžila desať miliónov korún.
  • Viac tu

www.odmaminky.cz - SunFresh a Coffe 4Slim

  • Pripravte svoje telo na horúce letné dni. Doprajte si zlatavý odtieň a zároveň chráňte svoju kožu pred negatícnymi vplyvmi slnečného žiarenia. Podporte svoju imunitu a zbavte sa nepríjemnej únavy. Viac tu
  • Vytúžená chvíľa odpočinku, lahodná aróma, povzbudenie a navyše zníženie telesnej hmotnosti. Presvedčte sa, že Coffee4Slim je Váš šálok kávy. Viac tu 
 

Česká asociácia franchízingu

  • Dňa 30.5.2012 bola odvysielaná relácia Českej televízie Deň D, kde Josef Hůla a Robin Krejčí ponúkli investorom podiel vo svojom dynamicky sa rozvíjajúcom projekte Svet zdravia.
  • Svet zdravia v relácii Deň D
 

Blesk

Novinový článok

3-mesačné sledovanie 5 klientov, ktorí chudli pomocou rôznych spôosobov u rôznych firiem. A výsledok? Na prvom aj druhom mieste klienti Sveta zdravia.

Katka

Tip redakce

Redakcia časopisu Kartka (č. 10/2012) odporúča chudnúť pod vedením odborníkov zo Sveta zdravia.

 

Fitstyl

Viete, že muži chudnú ľahšie ako ženy? Že tukové zásoby mužov väčšinou ohrozujú zdravie svojich vlastníkov viac, než je tomu u tukových zásob žien? Že využívať služieb výživového špecialistu je rovnako dostupné ako mať svojho kaderníka?
To všetko a radu ďalších poznatkov RNDr. Petra Fořta, známeho odborníka na výživu a spolutvorcu diagnostického systému Nutričnej typológie, nájdete v článku uverejnenom na portále venovanom zdravému životnému štýlu Fitstyl.cz

Svět ženy

Novinový článok

Marcový Svět ženy prináša odporúčania našej chudnúcej kávy Coffee aj krížovku s možnosťou súťažiť o poukážky do Sveta zdravia

 

Chudneme s Bleskom

Soutěžící Petra SkálováSoutěžící Radek Konupčík

  • Na začiatku tohto roku vyhlásil Blesk jedinečnú súťaž "Chudneme s Bleskom". S ponukou spolupráce denník oslovil fitness centrá a ďalšie programy zaoberjúce sa redukciou hmotnosti, okrem iného aj Svet zdravia.
  • Priebežné výsledky súťaže ukazujú, ako účinná môže starostlivosť vo Svete zdravia byť, pokiaľ klient dobre spolupracuje. Výživoví špecialisti Sveta zdravia dohliadajú na súťažiaciu Petru Skálovú (už schudla neuveriteľných 13 kg a je favoritkou súťaže) a na Radka Konupčíka (zatiaľ na 2. mieste). Petre aj Radkovi držíme palce.
  • Viac tu

Svět ženy

Novinový článok

Ak chcete všetko osobne konzultovať, byť pod dohľadom a získať individuálne odporúčania a jedálníček "ušitý na mieru", navštívte poradňu Sveta zdravia. Odborníci tu využívajú unikátny systém - software nutričnej typológie, ktorý kombinuje sedem hlavných nutričných smerov čínského lekárstva, ajurvédy (tradičnej indickej medicíny), metabolické typológie až po najnovšie lekárske objavy.

Autorom nutričnej typológie je známy odborník na výživu RNDr. Petr Fořt, CSc. Program obsahuje Viac než 1700 diét a odporúčaní, z ktorých Vám odborníci vyberú (na základa výsledkov osobnej diagnostiky, vstupného dotazníku a biochemického vyšetrenia krvi) tie najvhodnejšie.

 

Cosmopolitan

Novinový článok

Keď sa do kávy pridajú ďalšie užitočné zložky, funguje to. Coffee 4 slim, 1200 Kč / 60 porcií, obsahuje aj výťažok z morských riad, ktorý bojuje proti tuku na bruchu a extrakt zo zelenej kávy, ktorý stabilizuje cukor v krvi, takže obmedzuje chuť na sladké. Resveratrol, ktorý sa vyskytuje v šupkách a jedierkách červeného vína, v rýbezliach či čučoriedkach, urýchľuje spaľovanie. Tip: svet-zdravia.sk, keď káva do tridsiatich dní, vrátime vám peniaze.

Chudneme s Bleskom

Novinový článok

 
  • Súťaž čitateľov Blesku už trvá mesiac a výsledky niektorých z nich sú neuveriteľné. Petra a Radek síce patrili k váhovo najsilnejším účastníkom, ale do boja s kilami sa pustili naozaj s nasadením.
  • Radek schudol 8,5 kg a jeho súperka už dokonca skoro deväť kíl.
  • Viac tu
 

Chudneme s Bleskom

Mnoho z vás si aj tento rok dalo predsavzatie urobiť niečo so svojou váhou. Chcete sa do toho pustiť naozaj vážne? Dajte si na obe misky váh všetky pre a proti. A zmyslite sa, či máte naozaj silnú motiváciu, pretože tá je najdôležitejšia.

Každý si musí dôkladne rozmyslieť, koľko času a osobného pohodlia redukcii váhy obetujete. "Chudnutie začína v hlave", hovorí osobná trénerka a odborníčka na výživu Ivana Davidová. "Sú diéty, ktoré fungujú spočiatku naozaj rýchlo a kilá idú dolu ako o živoy. Ano, to je fantastický začiatok, ale tieto "rýchlovky" sa nedajú dlhodobo držať, pretože v nich vždycky niečo chýba. A nayše, akonáhle predpísaný program prestanene striktne dodržiavať, kilá sú späť ešte rýchlejšie, ako keď ste ich zhadzovali." Trénerka o tom vie svoje. Pred rokmi schudla 30 kg a nikdy ich nenabrala naspäť. Dnes hovorí: "Nie je ťažké schudnúť, ale váhu si udržať. To je poriadna fuška."

Viac tu

Byznys na druhý pohled

Keď Petr Němec videl prvýkrát inzerát franchízovej siete Svet zdravia hlásajúcu možnosť otvoriť si svoju vlastnú prevádzku, bez väčšieho povšimnutia ho preskočil. On sám predsa nemal so zdravou výživou nič spoločné.

Za nejakú dobu sa k nemu však vrátil.

 

Rozhovor s Danou Šímovou

Pokiaľ si niektorí z nás dali predsavzatie, že akonáhle sa skonzumujú posledné sladkosti pripravené na obdobie sviatkov, začnú vracať svoju hmotnosť do normálu, nezostáva, než gratulovať. Samo predsavzatie by ale v takom prípade malo byť podporené dobre uváženým rozhodnutím. Potom nie je radno obvolávať kamarátky, ktorá z nich má tú najosvedčenejšiu diétu, ale navštíviť odborníka, ktorý pomôže vytýšiť rozumný cieľ a tiež hlavne rozumnú cestu k nemu. Mal by to byť nutričný terapeut.

Na špecializácii odborníka skutočne veľa záleží, pretože keď dvaja robia to isté, nemusí to byť identické. Ak napríklad vyhľadáme výživového poradcu, majme na pamäti, že cca. šesťtýždňový kurz výživového poradcu si môže urobiť každý záujemca. Ano, môže to byť aj kvalitný odobrník, ak má za sebou dlhoročnú prax. Samotný kurz kvalifikované rady nezaručí.

Nutriční teraputi teraz študujú na vyšších odborných školách, jedná sa o dvojročné vzdelanie. Takýto človek potom má titul DiS a s chudnutím by nám mal vedieť odborne poradiť tak, aby sme na svojom organizme nenapáchali viac škody, ako úžitku. Predtým to býval štvorročný študijný odobor s maturitou. Po jeho absolvovaní sa človek stal diétnou setrou, dnes by sme povedali nutričným terapeutom.

Pak se můžeme ještě setkat s výživovými specialisty. Jejich znalosti jsou podpořeny vysokoškolským vzděláním. Pravdu o hloubce znalostí toho kterého vybraného odborníka zjistíme jedině tak, že si vyžádáme doklady o jeho vzdělání, o tom, jakou školu absolvoval. Kvalifikovaný nutriční terapeut musí umět zohlednit při svém poradenství řadu onemocnění, se kterými klienti, toužící zhubnout, často přicházejí. Musí například vědět, jak zacházet s člověkem s celiakií (nesnášenlivostí lepku), s diabetem, se žlučníkovými problémy, vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, s poruchami štítné žlázy, s velmi těžkou obezitou apod.

Potom sa môžeme ešte stretnúť s výživovými špecialistami. Ich znalosti sú podporené vysokoškolským vzdelaním. Pravdu o hĺbke znalostí toho ktorého vybraného odborníka zistíme jedine tak, že si vyžiadame doklady o jeho vzdelaní, o tom, akú školu absolvoval. Kvalifikovaný nutriční terapeut musí vedieť zohľadniť pri svojom poradenstve radu ochorení, s ktorými klienti, túžiaci schudnúť, často prichádzajú. Musia napríklad vedieť, ako zachádzať s človekom s celiakiou (intolerancia lepku), s diabetesom, so žlčníkovými problémami, vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu, s poruchami štítnej žľazy, s veľmi ťažkou obezitou apod.

Čo čaká klienta pri prvej návšteve u nás?

Mal by si rezervovať asi hodinu času na základnú konzultáciu. U nás ho zmeriami, zvážime na špeciálnej váhe, ktorá nám okrem iného ukáže podiel celkového telesného tuku, viscerálneho tuku (skrytého vnútrobrušného) tuku, svalovej a kostnej hmoty v tele. Na základe týchto údajov nám program stanoví, aká by mala byť jeho optimálna váha. Moc neodporúčame váhu ideálnu, radšej tú optimálnu, pretože je ľahšie udržatelná. Obzvlášť vo výššom veku nemusí človek vážiť toľko, ako v dvadsiatich rokoch. Ďalej pri prvej návšteve zisťujeme celkový zdravotný stav klienta, aké berie lieky - ideálne je, pokiaľ si klient už rovno prinesie ich spísaný zoznam. Pýtame sa, či pozná svoju hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pokiaľ nie, v našej ponuke programov je zaradené aj biochemické vyšetrenie. Máme v Prahe zazmluvnených šesť centier, kam môžeme klientov posielať na odber krvi, to znamená, že si môžu vybrať podľa svojho bydliska alebo zamestnanie, kde sa im to hodí najviac. Výsledky biochemického vyšetrenia nám vyhodnotí RNDr. Petr Fořt a my potom môžeme upraviť klientovi jedálníček, ktorý vyplynie z Komplexnej nutričnej typológie. K jej stanovenie vyplňujeme s klientom dotazník, ktorý obsahuje asi 80 otázok. Sú zámerané nielen na stravovacie zvyklosti, ale aj na genetiku, zdravotné problémy, povahové vlastnosti, zohľadňujeme pH organizmu (prekyslenie) a krvnú skupinu.

Ako súvisejú povahové vlastnosti s chudnutím?

Povahové vlastnosti neovplyvnia to, koľko človek váži, ale pomáhajú určiť, aký je ten človek metabolický typ: proteinový (bielkovinový), sacharidový alebo zmiešaný. V podstate sa povahové vlastnosti premietajú do toho, aké má kto trávenie a ako je schopný zvládať konkrétne životné situácie, stres apod. Keď je niekto napríklad "nervák", ktorý má hnačku pred každou skúškou, máva lepšie spaľovanie, pretože sa lepšie výprázňuje ako "kľuďas", ktorého len tak niečo nerozhodí. To nám dáva vodítko, či do jeho jedálníčku pre chudnutie zaradiť skôr sacharidy alebo bielkoviny a tzv. "vychytať" potraviny, po ktorých ten ktorý človek chudne lepšie a rýchlejšie.

Sú zmeny v jedálníčku pre klientov bolestivé?

To rozhodne nie. Naopak, niektorí klienti dokonca tvrdia, že môžu jesť viac a ešte pritom chudnú. Rozhodne to u nás nie je o hlade, aby sa človek bál, že už si nikdy viac dobré jedlo nedá. Pokiaľ niekto občas "zhreší" len raz alebo dvakrát, nemá to a výsledok chudnutia záasadný vplyv. Ide o to, aby sa nastolila pravidelnosť v strave, aby sa eliminovaly potraviny, ktoré pre typ klienta (bielkovinový, sacharidový, zmiešaný) nie sú vohdné. Chceme po klientoch, aby si zapisovali svoj jedálníček. Každý týždeň pri kontrole ptom môžeme vyhodnotiť najväčšie chyby. U niekoho je to napríklad pravidelnosť jedál. Takže klientovi poviem, aby sa ďalší týždeň zameral len na to, aby jedol 5x denne. Budúci týždeň si môžeme prebrať, že už by večer nemal jesť sacharidy. Dá sa povedať, že v trojmesačnom programe naučíme človeka jesť tak, ako by sa mal stravovať už po celý život.

Výhodou písania jedálníčku je asi tiež aj to, že človek viac premýšľa o tom, čo vlastne je...

Ano, je to ako s peniazmi. Keď si človek zapisuje svoje príjmy a výdavky, má o tom oveľa lepší prehľad. U jedálníčku si všimne, že napríklad vynechal desiatu, že si večer nedal bielkovinu. Potom si rýchlejšie uvedomí svoje chyby už sám a pri ďalšej návšteve na ne kľudne upozorní. Nechceme po klientoch, aby si presne vážili porcie, ale aby vedeli, čo a koľko majú jesť a kedy to majú jesť. Rozhodne v nich nechceme vzbudiť žiadny stres z toho, že by sa ani ísť najesť do reštaurácie. Klienti sami hovoria, že si na zmeny rýchlo zvyknú a dá sa s nimi dobre a trvalo žiť.

Už ste spomenula trojmesačné programy, znamená to, že sú aj iné?

Trojmesačný program je základný, kde sa dá buď chudnutie naštartovať a priemere asi osem kilogramov, resp. 8-10, to záleží na mnohých okolnostiach. Viac neodporúčame, pretože čím rýchlejšie človek schudne, tým rýchlejšie naberá naspäť, akonáhle sa začne stravovať rovnako ako na začiatku. Potom máme ďalší trojmesačný program, ktorý je rozšírený o spomínané biochemické vyšetrenie, a potom ešte ročný program, kde je biochémia dvakrát - na začiatku a na konci. Je to skvelé v tom, že klient vidí, čo všetko sa zmenilo, čo sa dá skladbou stravy ovplyvniť. Niele, že vypadá a cíti sa lepšie, ale aj zdravotn'ý stav sa upravil.

Kto u vás chudne najlepšie?

Čakala by som, že to budú hlavne mladé dievčatá, ale vôbec to tak nie je. Myslím, že je to preto, že ešte nemajú tú správnu vôľu, že by im ich váha naozaj tak veľmi vadila. Prekvapivo i mňa najlepšie chudnú klientky okolo pätdesiatich rokov. Aj ženy, ktoré sú v klimaktériu, ktoré berú hormonálnu liečbu, majú za sebou gynekologické zákroky, berú antidepresíva, lieči sa so štátnou žľazou, všetky schudnú. Mám len dve klientky, u ktorých nemôžeme s ich váhou pohnúť. Ale sú to ženy, ktorým zostáva schudnúť posledných 5 kg, dodržujú dlhodobo nízkoenergetický jedálníček. To znamená, že jedia málo, takže ich organizmus si nízky príjem zvykol, zaistil, že si tým vystačí, tak jednoducho nechudne.

Hovorí sa, že mužom ide chudnutie samo. Je to tak?

Chlapi chudnú skvelo. Sú schopní zhodiť 15 kg za tri mesiace. Ich jedálníček je niečom úplne inom ako u žien, stačí tam len malú úpraca. Mužom sa najčastejšie ukladá tuk do dutiny brušnej, čo je považované za najviac nebezpečné, Zaťažuje vnútorné orgány a sťažuje ich prácu, spomaľuje ich činnosť. Takže dobrá správa je, že z oblasti bruška sa chudne dobre a ide to krásne dolu.

S chudnutím veľmi úzko súvisí aj správny pitný režim...

To áno, máte pravdu. Nám sa vlastne u prvotného váženia okrem už popísaných ukazovateľov objaví aj percento vody v tele. Zistíme, koľko by klient mal vypiť tekutín podľa svojej váhu a odporučíme mu, čo má piť. Pochopitelne ideálne je čistá, neperlivá voda. Perlivá jednak zvyšuje pH v organizme, to znamená, že prekyseľuje, ale tiež sa pritom zle odbúravajú tuky. S neperlivou vodou, zeleným alebo bylinkovým čajom odchádza tuk v omnoho väčšej miere z tela. Káva a čierny čaj nielen že sa do pitného režimu nedajú započítať, dokonca sa musia odčítať, pretože tieto nápoje odvádzajú vodu z tela von. Platí to aj pre alkohol. Vhodné tekutiny vo vhodnom množstve sú potrebné piť behom dňa, najlepšie doobeda, nie večer, to už nedoženieme a len zaťažíme obličky.

 

Jedlo ako závislosť - Relax - príloha LN

Stravovacie zlozvyky, nedostatok pohybu, ale tiež stres a psychické problémy. To všetko vedie k poruche príjmu potravy, tzv. obezite. Novinový článok

Jedlo neslúži len k naplnenie základných ľudských potrieb. Prináša nám tiež potešenie a ukľudnenie aj keď sme v strese. Lenže od toho je len krôčik k nadváhe a následne k obezite. Aj keď vypočujete rady odborníkov a budete správne jesť a cvičiť, nemusíte chudnúť práve preto, že nedokážete regulovať intenzitu stresu.

"Ak máte plnú chladničku jedla a práve sa nudíte, alebo ste v strese, hrozí, že sa začnete prejedať. Stratíte sebakontrolu a nakoniec sa z jedla stane závislosť. Princíp je rovnaký ako v prípade akéhokoľvek iného druhu závislosti." vysvetľuje dietológ a odborník na výživu Petr Fořt. Prirodzenáa potreba jesť sa v modernom svete, kde je jedla nadbytok, podľa neho zmenil v zlozvyk.

"Nadmerná konzumácia stravy je výsledkom pôsobenia primitívneho pudu, ktorý monohí z nás stále nevedia ovládnuť. Nevhodné návyky získané behom života všetko len zhoršujú. Máme tendenciu jesť, keď je čo a väčšinou zjeme omnoho viac, než potrebujeme," dodáva. Dôkazom je ľudské chovanie pri spoločenských akciách, kde sa väčšina ľudí preje, aj keď to pôvodne nemala v úmysle.

Obaliť si nervy

Typickou výživovou závislosťou je nekontrovateľná túžba po sladkom. V jej pozadí sa skrýva životne dôležitý mechanizmus, ktorý má za úlohu udržať stálu hladinu krvného cukru. Ten ako zdroj energie pre svoje fungovanie potrebuje mozog. Skutočná závisloť ale vzniká preto, že mozog na zvýšenú hladinu cukru reaguje vyplavením endorfínov, teda látok, ktoré vyvolajú uspokojenie, popisuje Fořt. Tabuľka čokolády, šľahačková torta alebo sáčok cukríkov jednoducho spôsobí, že je nám po psychickej stránke lepšie.

"Pre mnoho ľudí sú sladkosti akousi náplasťou na zranenia spôsobené životom. Zvýšeným príjmom sladkého si nahrádzajú nedostatok lásky a porozumenia alebo aj chýbajúceho partnera" vysvetľuje Šárka Slabá, psychologička III. Intenej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. Jej špecializáciou sú práve ľudia s nadváhou a obezitou. Sladkosti sú kedukoľvek k dispozícii a tiež prinášajú okamžitú úľavu. Cukor je ale prevažujúcim "palivom" tiež u ľudí, ktorí su trvalo v strese.

Závislosti si je možné vybudovať aj na tuku ako takom, ale na lahodných pocitoch, ktoré podvedomo voláva vôňa tuku použitého pri príprave pokrmov. Neurostimulačne pôsobia krátke mastné kyseliny a príjemné pocity vedia vytvoriť tiež látky, ktoré vznikajú pri zahrievaní tuku.

Nemá sa rád, tak je

V prípade obéznych ľudí býva často ťažké nájsť pôvodnú príčinu ich stavu. Okrem vedľajších účinkov niektorých liekov alebo poruchy regulácie premeny látok majú nezanedbateľný vplyv ako vrodené dispozície, tak nezdravý životný štýl. Veľlký podiel má však psychika. Môžu sa prejedať, pretože sa cítí mizerne a pritom sa môžu cítiť ešte horšie, pretože trpia výčitkami z nadmerného jedla.

"Obezita je v takých prípadoch dôsledkom frustrácie, syndrómu vyhorenia, straty viery v seba samých. Môže byť následkom snahy dostať sa z depresie" upozorňuje dietológ Fořt. Mnohí obézni potom vnímajú nadbytočné kilogramy ako trest za to, že sa nemajú radi. Pre ďalších su naopak spôsobom, ako sa obrniť pred okolím a zvýšiť si nízke sebavedome. Niektorí obézni ľudia svôj fyzický vzhľad nepovažujú za problém vôbec, možno až vo chvíli, kedy sa u nich objavia vážne zdravotné problémy. A niektorí ani v týchto situáciach.

"Samotná diéta - najlepšie jedna z tých "zaručených" - však nerieši ani jeden z týchto prípadov. Naopak môže problémy len zhoršiť. Väčšina ľudí chronickými diétami mučí samých seba - ku svojmu telu sa chovajú ako ku zločincovi. Neúctu si prejavujú aj v iných oblastiach, napríklad si doma neupratujú, nestarajú sa o seba škaredo o sebe hovoria" popisuje svoje skúsenosti Katarína Cajthamlová, špecialistka na výživu a chudnutie. Bohužiaľ podľa nej platí, že takto postihnutí ľudia zlé správanie k sebe samým niekto naučil - rodičia, partner, spolužiaci alebo dokonca aj zdravotníci.

Nešťastní obézni ľudia preto potrebujú nie len individuálne vytvorený jedálníček, ale zároveň tiež pomoc psychológa. To im pomôže pommôcť pri hľadaní skutočnej príčiny prejedania aj pri zmene prístupu k sebe samým. Odbornú pomoc je na mieste vyhľadať vždy, keď máte pocit, že za svoju nadváhu nemôžete. Zlyhaly opakované pokusy o schudnutie a následne strácate motiváci k postupu, ktorý by zaručil aj trvalú úpravu váhy, dodáva psychologička Slabá.

LUDMILA HAMPLOVÁ
Autorka je spolupracovníčka prílohy Relax LN

 

Žena a život - súťaž o 3× Program chudunutia

Novinový článok

Nejlepší recepty

Fassion club

Pokážka

 

Deník (region Praha a střední Čechy)

Novinový článok

Praha - Po všetkých radách, ktoré sme kedy počuli, už vieme, že držať diétu nemá zmysel. Keď si po čase "pustíme", stratené kilá máme v krátkom čase späť. Jedinou možnosťou je úprava jedálníčku, vynechávaní nezdravých potravín a pravidelný pohyb. To ale stále nie je všetko, čo nám pomôže pommôcť k trvalému zníženiu hmotnosti. V novo otvorenom poradenskom centre na pražských Vinohradoch nám nutriční špecialisti môžu ponôknuť ďalšie vodítko. V tamojšom Svete zdravia totiž majú k dispozícii v Európe unikátny diagnostikcký postup nazvaný Komplexná nutričná typológia (KNT).

Táto metóda umožňuje výraznú individualizáciu stravovacieho plánu na základe stanovenia konkrétneho metabolického typu. Metóda KNT znamená spojenie "tradície s modernou vedou", pretože analyzuje klienta s použitím siedmich nutričných smerov, začínajúc tradičnou východnou ajurvédou, až po najnovší postup formulovaný dr. Wolcottom poz označením "metabolická typológia". Súčasťou diagnostiky môže byť analýza biochemického a hematologického vyšetrenia, ktorú je možné považovať za významný prínos k objektivizácii výsledkov KNT a k možnosti ešte cielenejšie dietné intervencie. Metodika KNT je univerzálne pouťiteľná - je vhodná nie len pre riešenie prirodzeného chudnutia a pre trvalé udržanie dosiahnutých výsledkov, ale tiež pre rozšírenie obsahu zdravotnej prevencie vrátane so zdravým súvisejúcou fyzikou kondíciou.

Metóda KNT znamená komplexnú nutričnú typológiu. Dokáže určiť potraviny, ktoré nám prospievajú alebo škodia.

"Každý z nás je iný, pretože sme geneticky odlišní. Sme rôzne "stavaní", máme odlišné dispozície ku športu či k duševnej činnosti. Líšime sa krvnou skupinou, máme odlišné vrodené vlastnosti, včetne dispozícii l niektorým ochoreniam. Výrazne sa odlišujeme stravovacími návykmi, schopnosťami odolávať stresu alebo banálnym infekciám." hovorí RNDr. Petr Fořt, odborník na výživu a odborný garant Sveta zdravia. "Komplexná nutričná typológia je výsledkom môjho dlhoročného štúdia, overovaného v praxi. Táto metóda umožňuje individualizáciu spôsobu stravovania, ktorý eliminuje nebezpešenstvo nič neriešiacich obecných doporučení prehlasovaných za univerzálne platné," uviedol doktor Fořt.

"Nevieme, či je pre nás prospěšný vyšší príjem bielkvín (proteínov), pokiaľ sme proteinový typ alebo či nám nadbytok proteínov naopak neubližuje v prípade, že sme tzv. "sacharidový typ," vysvetľuje princíp KNT nutričná terapeutka Dana Šímová a doplňuje: "Na základe stanovenia konrétného metabolického typu naši klienti získajú úplen individuálne výživové odporúčania vrátane vzorových jedálníčkov, eliminujúcich použitie individuálne nevhodných potravín. Metóda prináša klientom preukázateľné výsledky a tak od nás odchádzajú spokojní, keď napríklad dosiahli svoju optimálnu váhu, ktorú si potom v prípade, že opäť nezačnú porušovať odporúčania, udržia po dlhú dobu čiže bez známeho jo-jo efektu."

RENATA MALÁ

Svet zdravia v číslach

419 798
kg schudli klienti
92
pobočiek
220
špecialistov