Typické príznaky vysokej hladiny cukru v krvi

18.12.2018 | 1220x | Zdravie

Cukrovka je vážne a celoživotné ochorenie. Telo nám však naznačuje rôznymi signálmi, že hladina cukru v krvi sa vymyká spod normálu už v čase, keď cukrovka ešte nemusí byť diagnostikovaná. Preto je dôležité všímať si, čo nám náš organizmus chce povedať.

 

Cukor v krvi je distribuovaný do každej bunky ľudského tela, v prípadoch, ak sa hladina cukru v krvi vyšplhá nad normálnu hranicu, môže to škodiť obličkám, očiam, nervom či vyvolať zvýšenie krvného tlaku. 

 

Najčastejšie príznaky zvýšenej hladiny cukru sú:  

  • Suchosť v ústach
  • Opakované infekcie
  • Časté chodenie na záchod a to aj počas noci
  • U mužov – impotencia
  • Rozmazané videnie
  • Ťažšia koncentrácia
  • Žalúdočné ťažkosti
  • Permanentný smäd
  • Studená pokožka
  • Únava a veľké vyčerpanie
  • Suchá a podráždená pokožka
  • Neustály hlad
  • Priveľa tuku v oblasti brucha
  • Problémy s nervami

 

Glykemický index - prečo je dobré si ho všímať?

Glykemický index (GI) je ukazovateľom množstva cukru v potravinách. Preto by sme si ho pri výbere potravín mali všímať, lebo nám ukazuje, ktorým potravinám by sme sa mali vyhýbať, alebo naopak, po ktorých by sme mali siahať častejšie, pretože práve táto druhá možnosť nám pomáha udržať hladinu cukru v krvi bez výkyvov. Hodnota GI od 0 do 100 je založená na systéme, čím nižšie číslo, tým nižší obsah glukózy v potravinách. 

 

Potraviny, ktorým sa snažte vyhýbať

Existuje veľmi veľké množstvo potravín s vysokým glykemickým indexom, ktorým je potrebné sa vyhýbať predovšetkým v prípadoch, ak už máte zvýšenú hladinu cukru v krvi ale aj vtedy, ak sa snažíte schudnúť a najmä predchádzať výkyvom cukru v krvi. Pokúste sa v čo najväčšej možnej miere vyhýbať najmä: cukru, spracovaným sladkostiam, bublinkovým sladeným nápojom, bielemu pečivu, ryžovým koláčom a pečeným zemiakom. 

 

Vhodné potraviny

Ak si chcete udržať hladinu cukru v zdravej norme, prípadne ju znížiť, mali by ste predovšetkým siahať po potravinách, ktoré majú nízky glykemický index a medzi ne patria:

  • Vlašské orechy
  • Brokolica
  • Vajíčka
  • Ovsené vločky
  • Ovsené otruby
  • Musli
  • Celozrnné cestoviny
  • Nelúpaná ryža
  • Jačmeň
  • Bulgur
  • Batáty
  • Strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica...)
  • Väčšina ovocia
  • neškrobová zelenina vrátane mrky

Ak si nie ste istí, ktoré potraviny sú pre vás tie ideálne, neváhajte sa obrátiť na výživového špecialistu, ktorý vám poskytne kvalifikované poradenstvo.

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

514 736
kg schudli klienti
92
pobočiek
202
špecialistov