Horčík je ako elixír života

20.11.2018 | 417x | Veronika Hanáková | Zdravie, Strava

"Horčík má v tele človeka nezastupiteľnú úlohu. Potrebuje ho takmer každá bunka, aby mohla plniť to, na čo je určená. Problém je, že telo si tento základný minerál nevie vyrobiť " hovorí výživová špecialistka Sveta zdravia Veronika Hanáková.

Prečo je horčík dôležitý pre ľudský organizmus?

Ľudský organizmus obsahuje približne 20 g horčíka, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu svalov, pečene, obličiek, mozgu a krvi. Už len takéto malé množstvo má na človeka množstvo blahodarných účinkov. Horčík, ktorý je druhým najviac zastúpeným prvkom v bunkách, sa zúčastňuje na vyše 300 rozličných enzymatických reakcií a napomáha uvoľňovaniu energie z prijatej potravy. Je nevyhnutný i pre zdravé fungovanie nervovej sústavy, zlepšuje totiž psychický stav a pôsobí ako prírodné antidepresívum. Pomáha tiež zmierňovať bolesti pri menštruácii, keďže uvoľňuje napätie a zabraňuje svalovým kŕčom.

Môže nedostatok horčíka viest k vážnym zdravotným problémom?

Bezpochyby, najmä dlhodobý deficit môže byt spúšťacom závažných ochorení, napríklad hypertenzie, porúch srdcového rytmu ci infarktu myokardu.

Aká je odporúčaná denná dávka horčíka?

Podľa európskych noriem je odporúčaná denná dávka horčíka u žien 320 mg a u mužov 370 mg. Tehotné a dojčiace ženy by mali každý deň prijať okolo 450 mg horčíka a športovci dokonca až 500 mg. V zimných mesiacoch potreba horčíka vzrastá.

Prečo?

Súvisí to s úbytkom denného svetla a poklesom vonkajšej teploty. V dôsledku toho majú ľudia tendenciu byt viac nervózni, sú podráždenejší a ľahšie podliehajú stresovým situáciám. Jeho nedostatok má na svedomí aj rannú únavu. Takže jednoduchým, ale účinným nástrojom, ako s tým bojovať, je dostatočný príjem horčíka, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, tlmí pocity úzkosti, nervozity a nepokoja.

Dodržiavajú sa spomínané odporúčané dávky?

Údaje sa rôznia, ale viaceré štúdie preukázali, že nedostatočný príjem horčíka je u nás bežným javom. Až tretina ľudí na Slovensku trpí jeho deficitom. Rýchle životné tempo a stres tiež výrazne odčerpávajú horčík z nášho organizmu. Pod jeho nedostatok v jedálničku sa podpisujú aj civilizačné trendy. V pestovaných plodinách vyskytuje menej horčíka ako kedysi. Za jeho znížený obsah môžu kyslé dažde, vyplavovanie horčíka z pôdy ci zvyšovanie poľnohospodárskej produkcie.

V akej forme by mal človek prijímať horčík?

Je dobré zaradiť do jedálnička para a kešu orechy, mandle, kakao, mak, tekvicové ci slnečnicové semená. To však samo o sebe nestačí. Napríklad tepelnou úpravou prichádzame až o tretinu prítomného horčíka. Výborným zdrojom sú prírodné minerálne vody s vysokým obsahom horčíka – napríklad prírodná minerálna voda Magnesia.

Syntetické výživové doplnky neodporúčate?

Prírodný horčík má vstrebateľnosť až 45 %, zatiaľ čo farmaceutický len 4 % , preto je prírodná forma pre ľudský organizmus oveľa efektívnejšia. Odporúčam minerálne vody, z ktorých sa dokáže vstrebať horčík veľmi efektívne.

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

462 579
kg schudli klienti
93
pobočiek
214
špecialistov