Chudnutie - v hlavnej úlohe červená repa.

10.09.2018 | 2101x | Zdravie, Chudnutie

Červená repa alias cvikla patrí k vyváženej a zdravej výžive, jej konzumácia je už dlhý čas spojená so zníženým rizikom mnohých zdravotných ochorení súvisiacich so životným štýlom.

 
 
Červená repa je koreňová zelenina, ktorá je dobrým zdrojom vlákniny, živín a ďalších rastlinných zlúčenín, ktoré sú pre organizmus prínosom nielen pre zdravé srdce, zníženie krvného tlaku, zlepšenú pohybovú kapacitu ale celkovo zlepšeným zdravotným stavom. Jej konzumácia telu poskytne 1 % dennej potreby vitamínu A, 2 % vápnika, 11 % vitamínu C a 6 % železa.
 
Vitamín C je významný antioxidant, zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu a niektorých neurotransmiterov aj pri metabolizme bielkovín. Železo je neoddeliteľnou súčasťou hemoglobínu, proteínu, ktorý prenáša kyslík z pľúc do telesných tkanív. Je potrebné pre rast, vývoj a funkciu buniek. Nedostatok železa vedie k istému typu anémie.
 
Červená repa je tiež zdrojom bohatým na kyselinu listovú a mangán. Obsahuje tiež tiamín, riboflavín, vitamín B-6, kyselinu pantoténovú, cholín, betaín, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď a selén.
 
Folát je dôležitý pre zdravý metabolizmus, podporuje zdravú pokožku a vlasy a chráni ústa pred bolesťou a vriedkami. Kyselina listová sa odporúča počas gravidity a štúdie naznačujú, že prispieva k zdravej pôrodnej hmotnosti a zabraňuje vrodeným srdcovým chybám a iným problémom, ako sú neurálne tubálne defekty u novorodencov.
 
Mangán sa vyskytuje v malom množstve v tele, ale je potrebný pre celý rad funkcií. Nedostatok mangánu môže prispieť k neplodnosti, malformácii kostí, slabostiam a záchvatom.
 

Jedna šálka surovej červenej repy obsahuje približne: 

 
58 kalórií
13 gramov sacharidov, vrátane 9 gramov cukru  
4 gramy vlákniny
2 gramy bielkovín
 
 
Červenú repu môžete konzumovať surovú ale aj nakladanú, varenú, dusenú či pečenú, dokonca si z nej môžete vyroboť šťavu podľa svojich chuťových preferencií. Stačí ju olúpanú rozmixovať s pomarančom, mätou, ananásom, jablkom, citrónom či zázvorom a získate tak zdraviu prospešný nápoj. Skvelá je aj pečená v kombinácii s kozím syrom alebo vyskúšajte plátky surovej repy pokvapkané citrónovou šťavou a jemne poprášené čili korením.
Pri kúpe červenej repy si vždy dôkladne pozrite, či nemá povrch poškodený, tiež by nemala byť zvädnutá so zvráskavenou šupou. V niektorých obchodoch či na trhu sa môžete stretnúť aj so „zlatou“ a „bielou“ repou. Ak červenú repu chcete niekoľko dní skladovať, vložte ju do tesne uzatvorenej nádoby a držte v chlade. Pri nesprávnom skladovaní môže rastlinná šťava obsahujúca dusičnany hromadiť baktérie, ktoré ich premieňajú na dusitany a kontaminujú šťavu. Vysoké hladiny  môžu byť pre organizmus škodlivé. Taktiež ľudia, ktorí užívajú lieky na srdce musia dbať o vyváženú stravu podľa odporúčaní lekára či výživového špecialistu, pretože strava s vysokým obsahom dusičnanov môže reagovať na určité typy liekov. Konzumácia červenej repy tiež môže sfarbiť stolicu do červena, ale to nie je dôvod na žiadnu paniku.
 

Benefity červenej repy na zdravie človeka:

1.         Znižuje tlak krvi a pôsobí pozitívne na kardiovaskulárny aparát

 
Štúdia z roku 2008 o hypertenzii, skúmala účinky po požití 500 mililitrov šťavy z červenej repy u zdravých dobrovoľníkov a zistila, že následne po konzumácii sa krvný tlak výrazne znížil. Ďalšia štúdia uskutočnená v roku 2010 uvádza podobné výsledky a dospela k záveru, že pitie šťavy z červenej repy podstatne znižuje krvný tlak v závislosti od dávky. 
Výskumníci predpokladali, že to bolo pravdepodobne kvôli vysokým obsahom dusičnanov obsiahnutým v repe a teda, vysoká dusičnanová zelenina by sa mohla ukázať ako lacný a účinný spôsob liečby kardiovaskulárnych stavov a krvného tlaku.
Ďalšie štúdie naznačujú, že konzumácia viacerých rastlinných potravín, ako napríklad červenej repy, znižuje riziko obezity, celkovej úmrtnosti, cukrovky a srdcových chorôb a podporuje zdravú pleť a vlasy, tiež zvyšuje energiu a celkovo prispieva k nižšej hmotnosť.
 

2.         Spomaľuje proces demencie

 
Výskumníci na univerzite Wake Forest zistili, že pitie šťavy z červenej repy môže zlepšiť okysličovanie mozgu a spomaliť progresiu demencie u starších dospelých.
Podľa niektorých odborníkov sa prietok krvi do určitých oblastí mozgu s vekom znižuje a vedie k poklesu kognície a možnej demencie. Konzumácia šťavy z červenej repy ako súčasť stravy s vysokým obsahom dusičnanov môže zlepšiť prietok krvi a okysličovanie týchto oblastí.
 
 

3.         Pomáha pri cukrovke

 
Červená repa obsahuje antioxidant známy ako kyselina alfa-lipoová, ktorý môže pomôcť znížiť hladiny glukózy, zvýšiť citlivosť na inzulín a zabrániť zmenám spôsobeným oxidačným stresom u pacientov s cukrovkou. 
Štúdie na alfa-lipoovej kyseline tiež ukázali zníženie symptómov periférnej neuropatie a autonómnej neuropatie u ľudí s diabetom. 
 

4.         Zlepšuje trávenie 

 
Trávenie a pravidelnosť sa pravidelnou konzumáciou červenej repy zlepší. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny, červená repa pomáha predchádzať zápche a podporuje pravidelnosť zdravého tráviaceho traktu.
 

5.         Bojuje proti zápalom

Cholín je veľmi dôležitá a všestranná živina v červenej repe, ktorá pomáha pri spánku, pohybe svalov, ale aj pri učení a zapamätávaní. Cholín tiež pomáha udržiavať štruktúru bunkových membrán, napomáha prenosu nervových impulzov, vstrebávaniu tuku a znižuje chronický zápal.
 

6.         Zlepšuje výkon

Dokázalo sa, že suplementácia šťavy z červenej repy zlepšuje okysličovanie svalov počas cvičenia, čo naznačuje, že zvýšený príjem dusičnanov v potravinách má potenciál zvýšiť toleranciu cvičenia počas dlhodobej vytrvalosti. Kvalita života pre ľudí s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými ochoreniami, ktoré považujú každodenné aktivity za fyzicky ťažké z dôvodu nedostatku okysličovania, by sa mohli zlepšiť.
Štúdia uvádza, že  šťava z červenej repy zlepšila výkon o 2,8 percenta alebo o 11 sekúnd v 4-kilometrovej skúške na bicykli a o 2,7 percenta alebo 45 sekúnd v 16,1-kilometrovej skúške.
 
 

Celkový spôsob stravovania, výber vhodných a zdraviu prospešných potravín je najdôležitejší v prevencii ochorení a dosahovaní dobrého zdravia. Je lepšie jesť rozmanitú stravu, než sústrediť sa na jednotlivé potraviny ako kľúč k dobrému zdraviu.

Kde nás nájdete

Svet zdravia v číslach

502 101
kg schudli klienti
92
pobočiek
203
špecialistov